Welkom
Welkom op de website van het Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek. TGE stelt zich ten doel de kwaliteit van de morele bezinning op actuele veranderingen binnen de gezondheidszorg te bevorderen. Verschillende invalshoeken, benaderingen en levensbeschouwingen komen aan bod.
Publiceren in TGE?
Bekijk de auteursrichtlijnen
Word abonnee
Bekijk hier de mogelijkhedenRedactie
Neem contact op met de redactieDe goede mama, 13 visies van moeders van kleur
Mounira Gharsalli, MD
In dit boek komen 13 verschillende vrouwen van kleur aan het woord, die hun ervaringen over het moederschap delen. De auteurs verweven o.a. culturele thema's met universele ervaringen van het moederschap, zoals het verliezen van een kind, de onzekerheden als 'nieuwe' mama en de uitdagingen van eenoudergezinnen.
De techniek staat voor iets: Samen richting geven aan techniek en samenleving
Dr. Steven Dorrestijn
De ‘Aanpak Begeleidingsethiek’ is een praktisch-ethische methodiek voor de ontwikkeling en toepassing van digitale technologie in de samenleving, ontwikkeld door Daniel Tijink (Platform voor de informatiesamenleving) en techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek.
Er is wél een alternatief. Postkapitalisme – een einde aan de roofbouw op aarde en mens
Dr. Rob Houtepen
Alleen wie de kop in het zand steekt, lijdt niet aan ‘geen grip op de wereld ervaren’. Bij nader inzien is de kern van ons economisch systeem, het kapitalisme, de motor achter de meest bedreigende ontwikkelingen en de meest vervreemdende ervaringen: kapitaal moet altijd op zoek naar nieuw maximaal rendement, zonder ...
Het huis van de professionele zeggenschap
De route naar verpleegkundig leiderschap
Dr. Getty Huisman – de Waal en Wilmieke Bahlman – van Ooijen MSc
Hoe kunnen verpleegkundigen omgaan met alle uitdagingen van de zorg, en hun werkplezier vergroten? Sinds juli 2023 is de Wet Zeggenschap in de Zorg een feit. Dat betekent dat iedere verpleegkundige invloed mag uitoefenen op het beleid van de werkgever.
Hack je hersenen, van electroshock tot breinchip
Dr. Dorothee Horstkötter
Herseninterventies trekken makkelijk de aandacht omdat onze hersenen worden gezien als een wel heel speciaal deel van ons lichaam.
Hoe gehandicapten hun thuis verloren
Lisanne den Heijer
In de loop van de jaren ’90 verhuisden steeds meer mensen met een beperking van een (beschermd) terrein naar de wijk. Een doorwerking van het neoliberalisme in de zorg, waarin onder andere het maximaliseren van keuzevrijheid centraal stond.
Goed verplegen
Leerboek ethiek voor verpleegkundigen
Eveline de Boer
Verplegen is een veelzijdig beroep, dat enorm varieert per werkplek. In de psychiatrie kom je andere vragen tegen dan in een ziekenhuis, en in de thuiszorg krijg je met andere facetten van zorg te maken dan op een Intensive Care. Er zitten bovendien veel universele aspecten aan de zorg voor mensen.
Nieuwe lichamelijkheid
Dr. Roel van Oorsouw
Jenny Slatman is filosoof en hoogleraar Medical Humanities aan de Universiteit van Tilburg. Ze doet filosofisch en antropologisch onderzoek naar het lichaam en lichamelijkheid in de gezondheidszorg.
Dansen met de hydra
Gevaren van onze veiligheidsbegeerte
Dr. Hans van Dartel
In ‘Dansen met de hydra’ beschrijft Gerben Bakker op eigenzinnige wijze een ontwikkeling die ertoe heeft geleid dat de ruimte in onze samenleving voor een creatief, vrijmoedig omgaan met risico’s zou zijn verdwenen.
Op zoek naar je innerlijk kompas
Een nieuwe gespreksmethode voor moreel beraad
Dr. Mira Vegter
In dit boek presenteert Dick Kleinlugtenbelt een nieuwe gespreksmethode voor moreel beraad: de innerlijk kompas methode. Het boek biedt een handreiking hoe moreel beraad in te zetten voor een ethiek die begrepen wordt als een vrijheidspraktijk.
Persoonsgerichte zorg
15 hefbomen voor zorgverbeteraars
Femke de Wit
De zorg staat voor grote uitdagingen. De maatschappij staat voor grote uitdagingen, want als we er niet in slagen antwoorden te vinden op ontwikkelingen als vergrijzing en personeelstekorten, zal dat grote implicaties hebben voor de kwaliteit van leven van burgers.
Moreel verpleegkundig leiderschap
Marcel Boonen, PhD
Verpleegkundig leiderschap gaat over meer dan het verbeteren van zorg en behoud van verpleegkundigen. Het gaat ook over het morele aspect van zorg, ‘het goede doen voor een ander’.
De zorg is van de patiënten en de zorgprofessionals!
Dr. Anne de la Croix
Het zorglandschap is complex en verandert in rap tempo. In dit boek schetst Guus van Montfort een overzicht van deze dynamische complexiteit.
Atlas van ons brein. Een visuele reis door de hersenen
Dr. Gert Olthuis
‘We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien ze zoals wij zijn’. Dit citaat van essayist Anaïs Nin staat tamelijk willekeurig en zonder toelichting in het voorwoord van de auteurs. Ik vind het een raak citaat.
Pijn: Een Expeditie naar Onbestemd Gebied
Aldo Houterman
De Nederlandse wetenschapstheoreticus Trudy Dehue schreef ooit dat er grofweg twee manieren zijn om wetenschap te interpreteren: realistisch en constructivistisch.
Hoe werkt dagelijkse communicatie? Gesprekken onder de microscoop
Dr. Gert Olthuis
Als er één onderwerp stof voor gesprekken oplevert, dan zijn het wel ethische kwesties in de gezondheidszorg. In huisartspraktijken, op verpleegafdelingen, in de gehandicaptenzorg of onder beleidsmakers: gesprekken over morele kwesties zijn er aan de orde van de dag.
Corona en praktische wijsheid
Een analyse van de ethische grondslagen van crisisbeleid in Nederland
Dr. Alma Tostmann
Dit boek levert een filosofische bijdrage aan momenten waarop beslissingen met onzekerheid en onder tijdsdruk moeten worden genomen, zoals tijdens de coronapandemie veelvuldig het geval was. Zeker in het begin. Het gaat over “praktische wijsheid”. Principes zoals dat van het gereflecteerde evenwicht tussen evidentie...
Lichaam, zin en zorg
Veranderende visie, vernieuwende praktijk
Aldo Houterman
Vlak na de Tweede Wereldoorlog opende ‘dokter Snuf’ de eerste huisartsenpraktijk in het Noord-Limburgse dorpje Afferden. De Afferdenaren beschikten tot 1964 over leidingwater noch riolering, woonden veelal in ondergrondse kelders, en werden gemiddeld slechts 55 jaar oud.
Gezondheidszorg, Markt, Samenleving
Dr. Niek Stadhouders
Het boek Gezondheidszorg, Markt, Samenleving adresseert een breed gedragen ergernis onder zorgprofessionals: marktwerking in de zorg. De auteur begint met een haarscherpe anamnese van de huidige problematiek in de zorg, zoals toenemende bureaucratie en verantwoording, personele problemen, en gebrek aan samenwerking....
Leven toevoegen aan de dagen
Van slechtnieuwsgesprek tot laatste adem en rouw – hoe een stervensproces verloopt
Drs. Anna Laura van der Laan
Hoewel het woord ‘ethiek’ nauwelijks valt, is dit boek ervan doordrenkt. Het is geschreven vanuit de morele overtuiging dat er meer aandacht moet komen voor sterven en de dood in de geneeskunde en de maatschappij.
Over tijd. Kantelpunten in de naoorlogse geboortezorg
Prof. dr. Marianne Nieuwenhuijze
Hajo Wilschut (gynaecoloog) en Marjanke Spanjer (jurist/journalist) schreven een boek over de vooruitgang die in de afgelopen decennia is geboekt binnen de geboortezorg. In 14 hoofdstukken behandelen zij een diversiteit aan onderwerpen en de kwaliteitsontwikkeling die daarin heeft plaats gevonden.
Helpen is moeilijk
Vincent Bol MSc en dr. Andrea Ruissen
Het mensenkind komt ter wereld als hulpeloze boreling. Goed beschouwd verandert er gedurende een mensenleven niet veel: kwetsbaarheid, verwarring en ons tekort blijven ons hele leven bij ons. Evenals onze menselijke nood naar een helpende ander om hiermee om te gaan.
Ethiek en Human Resource Management. Morele dilemma’s in de hr-praktijk
Prof. dr. Edgar Karssing
Ik zie beroepsethiek graag als zoektocht en leerproces. Hoe fijn is het als studenten dan achteraf aangeven: ‘Door de lessen Ethiek en het uitwerken van de dilemma’s kwam ik erachter dat ik eigenlijk elke dag wel te maken heb met morele oordelen’ of ‘Wat heb ik geleerd van Ethiek? Ik blijf rustig en denk eerst goed ...
Gezonde Stad. Uitsluiting en ontmoeting in de publieke ruimte
Dr. Pieter Dronkers
De basisidee van ‘gezonde steden’ is dat gezondheidsbevordering en het verkleinen van sociale gezondheidsverschillen alleen kans van slagen hebben, als tegelijkertijd wordt ingezet op inclusieve stadsontwikkeling, het bestrijden van sociale ongelijkheid en democratische inspraak.
Signalement Medische crowdfunding: een ethische verkenning van online inzamelacties
Dr. Gert van Dijk
'Help mij, dit is mijn laatste kans!’ Steeds vaker proberen patiënten online via crowdfunding geld in te zamelen voor hun medische behandeling. Vaak gaat het om zorg die in Nederland niet vergoed wordt, waarvan de werkzaamheid onduidelijk is en de kwaliteit niet gegarandeerd. Maar wanhoop doet bijzondere dingen met ...
De NIPT en het syndroom van Down. Over de dilemma’s rond prenataal onderzoek
Dr. Sanne van der Hout
“Willen we een wereld waar alles wat afwijkt van het normale wordt uitgebannen of […] een wereld waar verschillen positief worden geduid en ruimte wordt gemaakt voor verschil?” Met deze vraag als leidraad onderzoeken Hans Kröber en Xavier Moonen hoe aanstaande ouders een afgewogen keuze kunnen maken over deelname aa...
Wij zijn ons lichaam. Wat sport en beweging ons vertellen over menselijk gedrag
Roel van Oorsouw MSc
In dit populairwetenschappelijke boek, dat eind 2019 uitkwam, bespreekt filosoof Aldo Houterman het menselijk lichaam en bewegen aan de hand van voorbeelden uit de sport en uit de kunsten. Met de titel zet hij zich meteen af tegen het ‘wij zijn ons brein’-gedachtegoed van neurowetenschappers als Dick Swaab en Victor...
De toekomst van het sterven
Dr. Gert Olthuis
Enkele jaren geleden schreef de Amerikaanse oncoloog en bioethicus Ezekiel Emanuel een intrigerende longread in The Atlantic, waarvan een vertaling integraal is gepubliceerd in de NRC (18 oktober 2014): ‘Vanaf mijn 75ste jaar zeg ik ‘nee’ tegen antibiotica’ (Amerikaanse titel: Why I hope to die at 75). De dood is we...
Moeders
Dr. Hilde Buiting
‘Ze vragen of wij wel gegeten hebben, of onze jassen warm genoeg zijn, hebben kusjes voor op zere plekjes, geven zusjes poppen, broertjes krijgen een trein’ (p. 9). Dit citaat komt uit Moeders, het nieuwste boek van Herman van Veen. En hoewel moeders de leidraad zijn in dit boek, kreeg ik tijdens het lezen tegelijke...
Een Gezonde samenleving. Wetenschappelijke perspectieven in tijden van crisis
Dr. Nicole Dukers-Muijrers
In deze bundel delen auteurs van diverse pluimage hun visie op gezond samenleven; een gezonde samenleving met individuen in verbinding met elkaar. Deze bevlogen wetenschappers vertellen hoe zij urgente maatschappelijke vraagstukken proberen te begrijpen en suggereren mogelijke duurzame oplossingen. Vijf kwesties wor...
AI Ethics. Hoe omgaan met artificiële intelligentie?
Prof. Dr. Marianne Boenink
In het afgelopen jaar oogstte de chatbot ChatGPT van het Open AI Institute alom ontzag, bewondering, en bezorgdheid. Deze chatbot produceert in antwoord op vragen zeer geloofwaardige tekst, die nauwelijks van menselijke communicatie te onderscheiden is. Dat kan buitengewoon handig zijn, bijvoorbeeld om medische info...
Onverwacht. Als prenatale screening leidt tot onmogelijke keuzes
Dr. Alistair R. Niemeijer
Er zijn in het leven altijd momenten te bedenken waarbij het verschillende kanten op had kunnen gaan. Iedereen denkt er wel eens over na wat er zou zijn gebeurd wanneer op zo’n moment een ander besluit zou zijn genomen. Nergens komt dat duidelijker naar voren dan in het indringende en rijk geschreven boek Onverwacht...
Vensters op het mooie leven. Levenskunst vanuit het perspectief van disability studies
Dr. Gert Olthuis
Mensen met een makke. Zo noemde een collega van Jacqueline Kool mensen die genoodzaakt zijn te leven met een chronische ziekte, of een fysieke of psychische beperking. Kool heeft een progressieve spierziekte en is rolstoelgebonden. Al meer dan 25 jaar vertelt ze tegenverhalen waarin ze een meer realistisch en regelm...
Meer dan de mens alleen. Filosofie van het verlangen
Prof. dr. Joachim Duyndam
Uitgangspunt van dit interessante essay is dat het menselijk verlangen het antwoord is op een ervaren existentieel gemis of tekort. Hoewel verschillende lichamelijke, sociale en geestelijke verlangens evenzovele antwoorden vormen op diverse soorten van gemis, beschouwt Nusselder het verlangen van de ziel als het eig...
Corona in cartoons. Terugblik op een niet normaal jaar
Dr. Gert Olthuis
Een cartoon is geen strip bestaand uit meerdere kaders die samen een verhaal vormen. Het is ook geen illustratie die fungeert als aanvulling op geschreven tekst. De kracht van een cartoon is zijn zelfstandige zeggingskracht.
Dementie van binnenuit. Een zoektocht naar hoe het is om iemand met vergevorderde dementie te zijn
Dr. Dorothea Touwen
Het boekje Dementie van Binnenuit trekt de aandacht door de kwaliteit van de uitgave: de portretten die schilder William Utermohlen van zichzelf schilderde in de jaren dat hij dementeerde, grijpen de lezer bij de strot. Ook de inhoud van het boek is aangrijpend.